מה חשוב לדעת על דיור מוגן לנפגעי נפש
בשנים האחרונות חלה מגמה מבורכת של שילוב אנשים עם מוגבלויות בקהילה במקום למצוא להם פתרונות מובדלים שמרחיקים אותם מהקהילה. המוגבלויות יכולות להיות לא רק גופניות אלא גם נפשיות. שילוב זה אינו מובן מאליו והוא מציב אתגר מיוחד גם לקהילה ולסובלנות שלה וגם למוגבלים עצמם שזקוקים למרחב המוגן שלהם שממנו הם יכולים לצאת לעבודה ולפעילות השגרתית שלהם ואליו הם יכולים לחזור. הם לא יכולים להישאר ללא השגחה גם בזמן השילוב בקהילה ולכן הם חיים שמשמש להם דיור מוגן לנפגעי נפש, עם חונכים ואנשי מקצוע שמטפלים בהם ועוקבים אחריהם לכל צורך שיתעורר אצלם. המדינה מעודדת שילוב כזה ויש כמה וכמה אפשרויות שנועדו לאנשים אלה, בשילוב מלא או חלקי, בדיוק עם אחרים או לבד. כל פתרון מתאים לסוג אחר של מתמודדי נפש והמאפיינים שלהם.
מהו מתחם דיור מוגן לנפגעי נפש?
מתחם דיור מוגן לנפגעי נפש יכול להיות דירה, בניין, כפר או כמה מבנים שמוקדשים למתמודדי נפש בדרגות תפקוד שונות ובגלל אבחונים מסוימים. המתמודדים הם בעלי מוגבלויות ברמה משתנה ביכולתם להתמודד עם חיים לבד או עם משפחתם, והם זוכים למגורים ולליווי מקצועי שמסייע להם להשתלב בעבודה או במגורים. חלק מהמתמודדים אינם יכולים לעבוד כלל ולכן זקוקים לפתרונות מתאימים להם אולם מבלי להרחיק אותם לגמרי מהחברה ולסגור אותם במוסד כלשהו. רובם הגיעו לדיור כזה בעקבות יוזמה של משפחתם כדי לסייע להם ולשפר את תנאי חייהם, אם משום שהמשפחה לא יכלה לעשות זאת או שזה פתרון טוב יותר להם. הם יכולים לדאוג לפחות לחלק מהצרכים היומיים שלהם בעצמם או בפיקוח ותמיכה של אנשי מקצוע חונכים ולכן נחשבים בעלי תפקוד גבוה שמתאימים לשילוב חברתי כזה. כך שהם יכולים להמשיך לנסות להשתלב בחברה ולהיות חלק ממנה במקום להיות מורחקים ממנה לגמרי בגלל היעדר ליווי מקצועי כלשהו.
למה חשוב השילוב בקהילה?
חיי חברה מונעים בידוד ובדידות וככל שיש להם יותר מגע עם הקהילה יש להם יותר הזדמנויות להתמודד ולתרגל את אופני ההתנהלות הנכונים. לחלקם זה קריטי משום שפתרון של דיור מוגן לנפגעי נפש הוא זמני עבורם ומהווה שלב ביניים לקראת מעבר למגורים עצמאיים לגמרי בפיקוח מינימלי ובטיפול מקצועי בלבד. חלקם לומדים לראשונה כיצד להתנהל בחברה וכיצד לתפקד בדירה משלהם עם אנשים אחרים שהם צריכים להתמודד איתם וללמוד כיצד לחיות איתם, וזה חיוני לעשות זאת מבלי לזרוק אותם למים ללא גלגל הצלה או הדרכה והנחיה כלשהן. דרגות התפקוד השונות קובעות באיזה דיור מוגן הם יכולים לחיות ועד כמה יהיה להם ליווי צמוד, כך שיוכלו תמיד למצוא מענה מקצועי והדרכה כיצד לנהוג. דיור מוגן הוא מסגרת על כל המשתמע מכך ואפשר למצוא בה חברה, ידידות, עזרה הדדית והדרכה כיצד לנהוג במצבים מסוימים שבלעדיה קשה יותר למתמודדי נפש לתפקד ולהבין שזה אפשרי לגמרי לחיות שגרה טובה למרות קשיים נפשיים שונים.
מה יש בדיור מוגן שעוזר למתמודדי נפש?
ראשית, האנשים שמופנים למסגרת זאת עוברים אבחון מדוקדק כדי להבין את מידת התפקוד היומי שלהם ועד כמה הם יכולים להתמודד עם אנשים אחרים ועם איזה מטלות שגרה. שנית, הם אינם נשארים לבד בין אם הם מוקפים אנשים כמותם שגם מבינים אותם ואת הקשיים שלהם ותומכים בהם, ובין אם יש להם מענה בכל שעה של היום למקרי חירום וכדי לדבר ולקבל עזרה ממי שאמור לחנוך אותם וללוות אותם במטלות היום. שלישית, הם מקבלים טיפול נפשי וייעודי אחר מבלי להיות מנותקים מהקהילה כך שיוכלו ליישם את היכולות שלהם ולרכוש ביטחון עצמי. הדימוי העצמי שלהם כמתמודדי נפש משתפר והם מקבלים מוטיבציה לעמוד באתגרים אלה ולהשתלב עוד, לחוות הצלחות וגם לא להישאר לבד עם הכישלונות ובכך גם להבין שיש תמיד דרך להתמודד עם זה. נוסף על כך הם מקבלים עידוד למצוא עבודה ולהתמיד בה וזה מקרב אותם עוד יותר לעצמאות כלכלית מלאה. כשהם חוזרים הביתה ממציאות שהיא לא תמיד פשוטה הם יכולים ללבן סוגיות שונות ולדבר על כך עם חברים ועם אנשי מקצוע שונים.
מהן האפשרויות לדיור מוגן כזה?
דיור מוגן לנפגעי נפש הוא חלק מהפתרונות של סל שיקום למתמודדי נפש שמציע להם טיפול של צוות אנשי מקצוע שמלווים אותם, וכל אחד יכול לבחור את אנשי המקצוע שמתאימים לו לליווי אישי. יש להם מדריכי שיקום שיכולים ללוות אותם בדירות עצמאיות שבהן אפשר לגור בדיור קבוצתי שניתן על ידי עמותות או חברות פרטיות. הן מושכרות למטרה זו כאשר בכל אחת גרים בדרך כלל ארבעה דיירים שמנהלים שגרה עצמאית ואחראים לתשלום החשבונות בפיקוח של אנשי מקצוע. הדירות מרוהטות ומצוידות על ידי מי שמעמיד אותן לרשותם. אפשרות אחרת היא דיור מוגן לנפגעי נפש שאינו קבוצתי שבהן הם גרים לבד, או עם משפחתם, או שותפים. גם שם מלווה אותם סגל אנשי מקצוע כמו מדריכי שיקום ועובד סוציאלי. בכל סוגי הדיור קיימת תכנית שיקום והעובדים עוזרים להם בכל מה שנדרש, כולל עריכת קניות וניהול הבית וכל מה שקשור בשילוב בקהילה ובחברה.
שיקום וטיפול לדיירים
תכנית השיקום של כל מתמודד נפש נבנית לו על פי האבחון וצרכי, ויש אפשרות לעבור בין דרגות האבחון במקרה של שיפור, או הרעה, בדירה עצמה. בכל סוג של דיור מוגן משתנה מספר הביקורים של אנשי המקצוע ונע בין ביקור או שניים בשבוע לבין ביקורים יומיים מתוגברים. הדיור מתאים לזכאי סל השיקום שיכולים לתפקד עצמאית בליווי הדרכה שמתייחסת גם לצרכים הרגשיים והנפשיים שלהם ולא רק ליכולתם לנהל משק בית עצמאי, קשרי קהילה ועבודה. לכל דייר ניתנת הזכות לבחור את הדיור המוגן שלו ואת נותני השירות.